|
Autor: JACQUES-PASCAL CUSIN
Stare: foarte buna
In 1996, cand am publicat o lucrare intitulata Sanatate si vitalitate printr-o alimentatie vie - O revolutie diete tica, nu banuiam cu cat succes revolutia presimtita de mine avea sa determine evolutia obiceiurilor alimentare ale unui numar atat de mare de persoane.
Azi, virtutile si pertinenta unei alimentatii cu dominanta vegetala, putin transformata, de calitate biologica sau biodinamica si provenita de preferinta dintr-o productie locala, sunt din ce In ce mai recunoscute atat de specialistii In nutritie si sanatate, cat si de marele public. Piedici exista totusi, actionate Indeosebi de cativa factori din industria agroalimentara, din agrochimie si din productia animaliera intensiva.
Pe de alta parte, regimurile cele mai fanteziste, cele mai contradictorii n-au disparut totusi. Poate eficace pe termen scurt In materie de slabit, cele mai multe nu sunt totusi lipsite de riscuri pentru sanatate. Dupa cum vom vedea, departe de a fi un regim, hrana vie corespunde unui mod de a ne hrani In care alimentul este considerat ca un ansamblu de molecule specifice, ce au toate motivele sa fie impreuna. "Impreuna": acest termen capata o importanta esentiala, pentru ca facem parte si dintr-un ansamblu a carui sanatate o determina pe a noastra. Cu alte cuvinte, sanatatea fiintei omenesti, care se gaseste la capatul lantului alimentar, si cea a planetei sunt legate In mod intrinsec. De la sol la farfurie, toate etapele au importanta lor. Secretul esential al alimentatiei vii consta tocmai in aceasta abordare integrativa sau globala a hranei noastre.
|